poradnik_segregacji.png

Niniejszy poradnik to efekt wspólnej pracy studenckich kół naukowych oraz ich opiekunów, którzy z zaangażowaniem stworzyli wyjątkowe kompendium wiedzy na temat właściwej segregacji odpadów. Jego unikalność polega na tym, że dla każdego rodzaju odpadu wskazano nie tylko odpowiedni pojemnik, do którego należy go wrzucić, ale również opisano jego skład oraz dodano ciekawostki, które ułatwią zapamiętanie zasad i zrozumienie istoty segregacji. To jeden z najbardziej rozbudowanych poradników tego typu – zawiera informacje o blisko 500 różnych rodzajach odpadów!

Jeśli jednak nie znajdziecie w nim konkretnego odpadu, zachęcamy do kontaktu – chętnie uzupełnimy poradnik. Piszcie do nas na: kolo.ekopraktyczni@pcz.pl

Wyszukiwarka odpadu

Nazwa: Resztki owoców cytrusowych
Synonim:
Opis:
resztki_owocow_cytrusowych.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_bioodpady.png
Wskazówki:
Ciekawostki:
Opis/skład:

Resztki cytrusów bez opakowań

Aktualizacja: 16-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Łupiny, łuski grochu
Synonim:
Opis:
lupiny_grochu.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_bioodpady.png
Wskazówki:
Ciekawostki:
Opis/skład:

Łupiny po zielonym grochu

Aktualizacja: 16-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Skórki owoców
Synonim:
Opis:
skorki_gruszki.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_bioodpady.png
Wskazówki:
Ciekawostki:
Opis/skład:

Skórki z owoców

Aktualizacja: 16-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Liście kapusty
Synonim:
Opis:
liscie_kapusty.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_bioodpady.png
Wskazówki:
Ciekawostki:
Opis/skład:

Zewnętrzne liście kapusty

Aktualizacja: 16-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Resztki zupy (bez mięsa)
Synonim:
Opis:
resztki_zupy_bez_miesa.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_bioodpady.png
Wskazówki:
  • bez mięsa
Ciekawostki:
Opis/skład:

Zupa bezmięsna

Aktualizacja: 16-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Ziemniaki ugotowane
Synonim:
Opis:
ziemniaki_ugotowane.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_bioodpady.png
Wskazówki:
Ciekawostki:
Opis/skład:

Ziemniaki gotowane bez dodatków

Aktualizacja: 16-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Stare warzywa, zepsute warzywa
Synonim:
Opis:
odpadki_warzywne.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_bioodpady.png
Wskazówki:
Ciekawostki:
Opis/skład:

Zepsute warzywa

Aktualizacja: 16-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Papierowy filtr do kawy
Synonim:
Opis:
papierowy_filtr_do_kawy.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_bioodpady.png
Wskazówki:
Ciekawostki:
Opis/skład:

Filtry papierowe po zaparzeniu

Aktualizacja: 16-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Stare owoce suszone
Synonim:
Opis:
stare_owoce_suszone.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_bioodpady.png
Wskazówki:
Ciekawostki:
Opis/skład:

Owoce suszone np. śliwki

Aktualizacja: 16-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Zielone łodygi fasoli
Synonim:
Opis:
zielone_lodygi_fasoli.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_bioodpady.png
Wskazówki:
Ciekawostki:
Opis/skład:

Zielone części fasoli

Aktualizacja: 16-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej

Copyright © Politechnika Częstochowska. Wszystkie prawa zastrzeżone.

uczelnia_dostepna.svgPolitechnika Częstochowska uczelnią dostępną.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Logo Fundusze EuropejskieFlaga PolskiLogo Narodowego Centrum Badań i RozwojuFlage Unii Europejskiej