poradnik_segregacji.png

Niniejszy poradnik to efekt wspólnej pracy studenckich kół naukowych oraz ich opiekunów, którzy z zaangażowaniem stworzyli wyjątkowe kompendium wiedzy na temat właściwej segregacji odpadów. Jego unikalność polega na tym, że dla każdego rodzaju odpadu wskazano nie tylko odpowiedni pojemnik, do którego należy go wrzucić, ale również opisano jego skład oraz dodano ciekawostki, które ułatwią zapamiętanie zasad i zrozumienie istoty segregacji. To jeden z najbardziej rozbudowanych poradników tego typu – zawiera informacje o blisko 500 różnych rodzajach odpadów!

Jeśli jednak nie znajdziecie w nim konkretnego odpadu, zachęcamy do kontaktu – chętnie uzupełnimy poradnik. Piszcie do nas na: kolo.ekopraktyczni@pcz.pl

Wyszukiwarka odpadu

Nazwa: Zwiędłe kwiaty, rośliny doniczkowe
Synonim:
Opis:
zwiedle_kwiaty.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_bioodpady.png
Wskazówki:
Ciekawostki:
Opis/skład:

Kwiaty cięte i doniczkowe

Aktualizacja: 16-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Kwiaty po dekoracjach
Synonim:
Opis:
kwiaty_po_dekoracjach.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_bioodpady.png
Wskazówki:
Ciekawostki:
Opis/skład:

Kwiaty cięte i doniczkowe

Aktualizacja: 16-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Chleb czerstwy, pieczywo
Synonim:
Opis:
chleb_czerstwy.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_bioodpady.png
Wskazówki:
Ciekawostki:
Opis/skład:

Pieczywo bez dodatków

Aktualizacja: 16-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Resztki jedzenia (bez mięsa)
Synonim:
Opis:
resztki_jedzenia_bez_miesa.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_bioodpady.png
Wskazówki:
  • bez mięsa i nabiału
Ciekawostki:
Opis/skład:

Bezmięsne odpady organiczne

Aktualizacja: 16-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Torebki po herbacie, herbata ekspresowa
Synonim:
Opis:
torebki_po_herbacie.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_bioodpady.png
Wskazówki:
  • bez zszywek i plastiku
Ciekawostki:
Opis/skład:

Zużyte torebki po zaparzeniu

Aktualizacja: 16-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Skorupki jajek
Synonim:
Opis:
skorupki_jajek.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_bioodpady.png
Wskazówki:
Ciekawostki:
Opis/skład:

Aktualizacja: 16-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Odpady ogrodowe, zielone odpady, biomasa ogrodowa
Synonim:
Opis:
odpady_ogrodowe.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_bioodpady.png
Wskazówki:
Ciekawostki:
Opis/skład:

zwiędłe kwiaty, liście, małe gałęzie

Aktualizacja: 16-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Resztki jedzenia pochodzenia roślinnego, odpady kuchenne roślinne
Synonim:
Opis:
resztki_jedzenia_pochodzenia_roslinnego.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_bioodpady.png
Wskazówki:
Ciekawostki:
Opis/skład:

produkty zbożowe, np. czerstwy chleb, suche bułki, makaron, ryż

Aktualizacja: 16-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Obierki z owoców
Synonim:
Opis:
obierki_z_owocow.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_bioodpady.png
Wskazówki:
Ciekawostki:
Opis/skład:

pozostałości po jedzeniu/obieraniu owoców

Aktualizacja: 16-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Odpadki warzywne, obierki, resztki jedzenia
Synonim:
Opis:
odpadki_warzywne.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_bioodpady.png
Wskazówki:
  • resztki nie mogą być zabrudzone tłuszczem
Ciekawostki:
Opis/skład:

pozostałości po jedzeniu/ obieraniu warzyw

Aktualizacja: 16-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej

Copyright © Politechnika Częstochowska. Wszystkie prawa zastrzeżone.

uczelnia_dostepna.svgPolitechnika Częstochowska uczelnią dostępną.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Logo Fundusze EuropejskieFlaga PolskiLogo Narodowego Centrum Badań i RozwojuFlage Unii Europejskiej