poradnik_segregacji.png

Niniejszy poradnik to efekt wspólnej pracy studenckich kół naukowych oraz ich opiekunów, którzy z zaangażowaniem stworzyli wyjątkowe kompendium wiedzy na temat właściwej segregacji odpadów. Jego unikalność polega na tym, że dla każdego rodzaju odpadu wskazano nie tylko odpowiedni pojemnik, do którego należy go wrzucić, ale również opisano jego skład oraz dodano ciekawostki, które ułatwią zapamiętanie zasad i zrozumienie istoty segregacji. To jeden z najbardziej rozbudowanych poradników tego typu – zawiera informacje o blisko 500 różnych rodzajach odpadów!

Jeśli jednak nie znajdziecie w nim konkretnego odpadu, zachęcamy do kontaktu – chętnie uzupełnimy poradnik. Piszcie do nas na: kolo.ekopraktyczni@pcz.pl

Wyszukiwarka odpadu

Nazwa: Butelki po wódce
Synonim: butelki po alkoholu
Opis:
11_butelki_po_wodce.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_szklo.png
Wskazówki:
  • Opróżnij butelkę z resztek płynu.
  • Nie myj butelki – nie jest to konieczne, a pozwala zaoszczędzić wodę.
  • Usuń zakrętki lub korki i wyrzuć je do odpowiednich pojemników:
    • Korki naturalne – do odpadów zmieszanych, chyba że lokalnie istnieje punkt zbiórki korków.
    • Zakrętki metalowe – do pojemnika na metale i tworzywa sztuczne (pojemnik żółty)
Ciekawostki:
Opis/skład:

Skład odpadu szklanego:
1) Tlenek krzemu (SiO₂) – główny składnik, stanowi około 70–75% masy.
2) Tlenki sodu (Na₂O) i wapnia (CaO) – obniżają temperaturę topnienia szkła.
3) Tlenki glinu (Al₂O₃), potasu (K₂O), magnezu (MgO)** – wpływają na właściwości mechaniczne i chemiczne szkła.
4) Barwniki lub dodatki metaliczne – nadają szkłu kolor (np. tlenki żelaza – zielony, tlenki kobaltu – niebieski, siarka – brązowy).
5) Domieszki – mogą się zdarzyć śladowe ilości innych materiałów jak plastik, papier (etykiety), metal (np. kapsle, zakrętki).

Aktualizacja: 12-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Butelki po piwie
Synonim: butelki po alkoholu
Opis:
9_butelki_po_piwie.png

Wrzuć do:

Segreguj odpady, daj im drugie życie.

0pojemnik_na_szklo.png
Wskazówki:
  • Opróżnij butelkę z resztek płynu.
  • Nie myj butelki – nie jest to konieczne, a pozwala zaoszczędzić wodę.
  • Usuń zakrętki lub korki i wyrzuć je do odpowiednich pojemników:
    • Korki naturalne – do odpadów zmieszanych, chyba że lokalnie istnieje punkt zbiórki korków.
    • Zakrętki metalowe – do pojemnika na metale i tworzywa sztuczne (pojemnik żółty)
Ciekawostki:
Opis/skład:

Skład odpadu szklanego:
1) Tlenek krzemu (SiO₂) – główny składnik, stanowi około 70–75% masy.
2) Tlenki sodu (Na₂O) i wapnia (CaO) – obniżają temperaturę topnienia szkła.
3) Tlenki glinu (Al₂O₃), potasu (K₂O), magnezu (MgO)** – wpływają na właściwości mechaniczne i chemiczne szkła.
4) Barwniki lub dodatki metaliczne – nadają szkłu kolor (np. tlenki żelaza – zielony, tlenki kobaltu – niebieski, siarka – brązowy).
5) Domieszki – mogą się zdarzyć śladowe ilości innych materiałów jak plastik, papier (etykiety), metal (np. kapsle, zakrętki).

Aktualizacja: 12-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Stare zdjęcia
Synonim: fotografie
Opis:
stare_zdjecia.png

Wrzuć do:

0pojemnik_na_zmieszane.png
Ciekawostki:

Stare zdjęcia, zwłaszcza te wykonane na papierze fotograficznym, mogą stanowić wyzwanie pod względem utylizacji ze względu na zawartość chemikaliów i powłok światłoczułych.

Aktualizacja: 11-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Czekolada (bez opakowania)
Synonim: tabliczka czekolady
Opis:
czekolada_bez_opakowania.png

Wrzuć do:

0pojemnik_na_zmieszane.png
Ciekawostki:

Czekolada, jako produkt spożywczy zawierający tłuszcze i nabiał, nie nadaje się do kompostowania ani recyklingu. Dlatego zgodnie z zasadami segregacji odpadów w Polsce, resztki czekolady należy wyrzucać do pojemnika na odpady zmieszane (czarnego) .​ Ważne jest, aby przed wyrzuceniem czekolady oddzielić ją od opakowania. Czyste opakowania papierowe można wyrzucić do niebieskiego pojemnika na papier, a opakowania z folii aluminiowej lub plastikowej do żółtego pojemnika na metale i tworzywa sztuczne.

Aktualizacja: 11-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Cukier
Synonim: cukier biały; sacharoza
Opis:
cukier.png

Wrzuć do:

0pojemnik_na_zmieszane.png
Ciekawostki:

Cukier nie nadaje się do kompostowania ani recyklingu, dlatego powinien trafić do odpadów zmieszanych.

Aktualizacja: 11-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Ciasta
Synonim: wypieki; słodkości; desery; torty; ciastka
Opis:
ciasta.png

Wrzuć do:

0pojemnik_na_zmieszane.png
Ciekawostki:

Dotyczy to zarówno ciast zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego (np. jajka, mleko, masło), jak i tych bez takich składników.

Aktualizacja: 11-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Woreczki po ugotowanym ryżu i kaszy
Synonim: torebki po gotowaniu ryżu; torebki po gotowaniu kaszy
Opis:
woreczki_po_ugotowanym_ryzu_i_kaszy.png

Wrzuć do:

0pojemnik_na_zmieszane.png
Ciekawostki:
Aktualizacja: 11-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Resztki świec
Synonim: pozostałość świec; woskowe odpady
Opis:
resztki_swiec.png

Wrzuć do:

0pojemnik_na_zmieszane.png
Ciekawostki:

Gdzie wrzucić świeczki?

Aktualizacja: 11-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Kości
Synonim:
Opis:
kosci.png

Wrzuć do:

0pojemnik_na_zmieszane.png
Ciekawostki:

Do czego mogą posłużyć kości z mięsa?

Aktualizacja: 11-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej
Nazwa: Zatłuszczony papier
Synonim: papier po maśle; papier po margarynie; tłusty papier; papier zabrudzony tłuszczem
Opis:
zatluszczony_papier.png

Wrzuć do:

0pojemnik_na_zmieszane.png
Ciekawostki:
Aktualizacja: 11-05-2025

pokaż więcej
pokaż mniej

Copyright © Politechnika Częstochowska. Wszystkie prawa zastrzeżone.

uczelnia_dostepna.svgPolitechnika Częstochowska uczelnią dostępną.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Logo Fundusze EuropejskieFlaga PolskiLogo Narodowego Centrum Badań i RozwojuFlage Unii Europejskiej