Niniejszy poradnik to efekt wspólnej pracy studenckich kół naukowych oraz ich opiekunów, którzy z zaangażowaniem stworzyli wyjątkowe kompendium wiedzy na temat właściwej segregacji odpadów. Jego unikalność polega na tym, że dla każdego rodzaju odpadu wskazano nie tylko odpowiedni pojemnik, do którego należy go wrzucić, ale również opisano jego skład oraz dodano ciekawostki, które ułatwią zapamiętanie zasad i zrozumienie istoty segregacji. To jeden z najbardziej rozbudowanych poradników tego typu – zawiera informacje o blisko 500 różnych rodzajach odpadów!
Jeśli jednak nie znajdziecie w nim konkretnego odpadu, zachęcamy do kontaktu – chętnie uzupełnimy poradnik. Piszcie do nas na: kolo.ekopraktyczni@pcz.pl
Wyszukiwarka odpadu |
![]() |
|
||||
Skład odpadu szklanego: |
![]() |
|
||||
Skład odpadu szklanego: |
![]() |
Stare zdjęcia, zwłaszcza te wykonane na papierze fotograficznym, mogą stanowić wyzwanie pod względem utylizacji ze względu na zawartość chemikaliów i powłok światłoczułych. |
![]() |
Czekolada, jako produkt spożywczy zawierający tłuszcze i nabiał, nie nadaje się do kompostowania ani recyklingu. Dlatego zgodnie z zasadami segregacji odpadów w Polsce, resztki czekolady należy wyrzucać do pojemnika na odpady zmieszane (czarnego) . Ważne jest, aby przed wyrzuceniem czekolady oddzielić ją od opakowania. Czyste opakowania papierowe można wyrzucić do niebieskiego pojemnika na papier, a opakowania z folii aluminiowej lub plastikowej do żółtego pojemnika na metale i tworzywa sztuczne. |
![]() |
Cukier nie nadaje się do kompostowania ani recyklingu, dlatego powinien trafić do odpadów zmieszanych. |
![]() |
Dotyczy to zarówno ciast zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego (np. jajka, mleko, masło), jak i tych bez takich składników. |
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Copyright © Politechnika Częstochowska. Wszystkie prawa zastrzeżone.