Tytuł projektu: Zastosowanie zimnej plazmy w oczyszczaniu wody i ścieków
Akronim: Plazma
Beneficjent: Studenckie Koło Naukowe GeneInUse Wydziału Infrastruktury i Środowiska Politechniki Częstochowskiej
Instytucja finansująca: Ministerstwo Edukacji i Nauki w ramach czwartej edycji konkursu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”
Kwota finansowania: 70 000 PLN
Czas trwania: lata 2024-2025
O projekcie:
Jedną z przyszłościowych technologii jest zastosowanie zimnej plazmy, w tym do procesu oczyszczania ścieków i uzdatniania wody. Plazma powszechnie jest nazywana czwartym stanem skupienia. Jest to zjonizowany gaz, który powstając generuję jako produkty uboczne ozon, rodniki tlenowe czy hydroksylowe. Zjawisko to powoduje rozkład związków organicznych jak np. farmaceutyki, czy pestycydy oraz unieszkodliwianie bakterii, grzybów i wirusów. W projekcie studenci będą poszukiwać w swych pracach badawczych rozwiązań, które pozwolą na poprawę jakości oczyszczania ścieków i uzdatniania wody z zanieczyszczeń. Studenci zdobędą umiejętności niezbędne do pracy w zespole badawczym, możliwość współpracy z przemysłem, rozwijania swojej kariery zawodowej, promocji swoich pomysłów i rozwiązań a także możliwość ich wdrożenia do sfery gospodarczej. W ramach prac studenci koła naukowego Wydziału Infrastruktury i Środowiska będą realizowali zadania badawcze do maja 2025 r.
W projekcie przewidziane są także działania promujące, w tym udział studentów w konferencjach i seminariach.
Kontakt:
Studenckie Koło Naukowe GeneInUse envigeneinuse@is.pcz.pl
Projekt finansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Nauki w ramach Programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”.
Copyright © Politechnika Częstochowska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Cenimy sobie zaufanie użytkowników i szanujemy ich prywatność. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach statystycznych oraz w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej o plikach cookies i o ochronie Twojej prywatności przeczytasz w Informacje o cookies